Titel

Blues in Jazz

Artiest

Cruise Control

Datum

Donderdag 5 november 2020

Locatie

Bibliotheek Loosduinen

Tijd

20:00 uur

Categorie
Programma

Blues bepaalt veel in de jazz. Jazzformatie Cruise Control geeft een live concert met filmbeelden en uitleg.

 

Jazz en Blues worden vaak in één adem genoemd. Ze hebben ook veel met elkaar te maken. Ze vallen echter niet samen. Blues is één van de belangrijke voedingsbronnen van jazz, naast diverse andere.

 

De blues ontstond in de 19e eeuw als liedvorm, levenslied, was een vorm van ‘volkskunst’, maar is gaandeweg ook instrumentale muziek geworden.

 

Binnen de jazz werd en wordt nog steeds veel van blues gebruik gemaakt, op verschillende manieren. De sound van de blues bijvoorbeeld, met zijn bekende blue notes klinkt in veel jazz door. Ook de kenmerkende korte, driedelige, blues-vorm komt men in de jazz nogal eens tegen. Soms is dit op het eerste gehoor duidelijk, maar soms is de blues-afkomst van een jazzcompositie zo listig verpakt, dat je heel goed moet luisteren om er achter te komen dat de blues hier een rol speelt.

 

De vier bandleden van de jazzformatie Cruise Control gaan over dit onderwerp het nodige uit de doeken doen, zowel door live te spelen, als door film- en geluidsvoorbeelden van bekende blues- en jazzmuzikanten te vertonen. Het grote verhaal van de blues in de jazz komt dusdoende tot leven, in een combinatie van lezing-fragmenten en een jazzconcert.

 

Cruise Control bestaat uit:

  • Bart Egeter (piano)
  • Ruud Bergamin (diverse saxen)
  • Dan Simon (bas)
  • Julius Schulz (drums)