Titel

Robinson Crusoe

Artiest

Ton Meijer

Datum

Zondag 8 november

Locatie

Hofstad Lyceum

Tijd

15:00-15:50

Leeftijd

Vanaf 5 jaar

Categorie
Programma

Wat doe je als je schip vergaat en je alleen op een onbewoond eiland terecht komt? Hoe overleef je zonder hulp van andere mensen in een wereld die je niet kent? Je hebt niemand die je helpt want je bent alleen. Hoe is dat om zo alleen te zijn? Hoe is het om de baas in je eigen land te zijn, of koning in je eigen koninkrijk.

 

300 jaar geleden werd hier een boek over geschreven en nog kent iedereen de naam van deze beroemdste schipbreukeling: Robinson Crusoe.

 

Met veel humor en interactie gaat Ton het verhaal van Robinson te lijf. We maken mee hoe Robinson als kind is en waarom hij het zeegat kiest. Dan beleven we de storm en het aanspoelen.

 

Als Robinson honger heeft gaat hij samen met de kinderen kijken hoe je je eigen nieuwe bestaan kunt opbouwen Als de schipbreukeling eenzaam is laat Ton de kinderen een lied zingen om de eenzaamheid aan te kunnen. Ton en de kinderen vermaken zichzelf met niets, en dat staat natuurlijk haaks op de huidige vermaak cultuur. En het publiek hoort zonder dat ze het in de gaten heeft verschillende stukken klassieke muziek en maakt kennis met een klassieke roman. Kinderen spelen geiten en honden en ook een kat. Het publiek mag  kannibalen spelen en gaan we kijken hoe we elkaars taal kunnen leren spreken. Tot slot komt er na 24 jaar een einde aan het verblijf van Robinson op zijn eiland en zingen we gezamenlijk over vriendschap!

 

Er zullen projecties zijn op de achtergrond uit de collectie van het rijksmuseum.

 

Over Ton Meijer

Theaterduizendpoot Ton Meijer gaf jarenlang dramalessen, speelde in diverse films, tv-series en toneelstukken. De afgelopen jaren ontwikkelde en speelde hij interactief kindertheater aan de hand van boeken van bekende nationale en internationale schrijvers en illustratoren. Daarbij heeft hij een eigen vrije speelstijl ontwikkeld, waarbij de kinderen een levend onderdeel van de voorstelling zijn. Ton is een warme persoonlijkheid die met veel liefde voor zijn publiek (jong en oud) speelt. Niets hoeft, veel mag.

 

Zo ontstond de eerste voorstelling rond Rintje, welke 300 keer speelde in theaters, bibliotheken en op scholen. Ook ontwikkelde Ton workshops voor het Rijksmuseum, het Haags Gemeentemuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam.